Yhdistyksen säännöt

Päivitetty 18.4.2021

 

1 § Yhdistyksen nimi, kotipaikka ja toiminta-alue

Yhdistyksen nimi on Kausalan Kyläyhdistys ry ja sen kotipaikka on Iitin kunta. Yhdistyksen toiminta-alueena on Kausala.

 

2 § Yhdistyksen tarkoitus ja toiminta

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää toiminta-alueensa asukkaiden yhteistyötä, vaalia toiminta-alueensa kulttuuriperintöä ja edistää Kausalan kyläkulttuurin kehittymistä, toimia kylän elinvoimaisuuden, sen vakinaisten ja osa-aikaisten asukkaiden sekä Iitin kunnassa ja Kausalan kylässä vierailevien viihtyvyyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tarkoitus on myös kannustaa asukkaita yhteistoimintaan kotiseutunsa kehittämiseksi.

Lisäksi yhdistyksen tarkoituksena on kehittää yhteistyötä yhdistyksen toiminta-alueen muiden kyläyhdistysten, päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa toiminta-alueen kehittämiseksi ja asukkaiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Pyrkimyksenä on säilyttää maaseutu elinvoimaisena sekä lisätä maaseudun kehittämiseen liittyvää osaamista ja lisätä kokemusten vaihtoa toiminta-alueen osien välillä. Tarkoituksena on verkostoitua muiden vastaavien tahojen ja maaseudun kehittämisorganisaatioiden kanssa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys                     

  1. Osallistuu eri organisaatioiden toiminta-aluetta koskevaan suunnitteluun ja pyrkii vaikuttamaan toiminta-alueen kannalta myönteiseen päätöksentekoon
  2. Osallistuu toiminta-alueen strategian toteuttamiseen ja sen päivittämiseen
  3. Osallistuu toiminta-alueen kehittämiseen yhteistyössä asukkaiden, yritysten, yhteisöjen ja muiden organisaatioiden kanssa
  4. Tekee aloitteita ajankohtaisista asioista kunnalle, seurakunnalle, järjestöille ja muille kylän oloihin vaikuttaville tahoille
  5. Osallistuu kyläläisten viihtyvyyttä ja kulttuuritoimintaa edistävien hankkeiden ja yhteistoimintojen tukemiseen ja toimintaan resurssiensa mukaan
  6. Järjestää kokouksia, retkiä, keskustelutilaisuuksia sekä erilaisia yhteisöllisiä tapahtumia
  7. Toimii aktiivisesti yhteistyössä muiden kyläyhdistysten kanssa yhteistoiminnan lisäämiseksi koko Iitin kunnan alueella
  8. Edistää toiminta-alueen ja kunnan välistä yhteistyötä järjestämällä kokouksia ja muita vastaavia tilaisuuksia

Toimintansa rahoittamiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia, avustuksia ja testamentteja. Yhdistys voi omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä voi toimeenpanna asianomaisen viranomaisen luvalla arpajaisia ja rahankeräyksiä. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi myös järjestää myyjäisiä ja huvitilaisuuksia sekä harjoittaa asianomaisen viranomaisen luvalla anniskelutoimintaa järjestämiensä tilaisuuksien yhteydessä. Yhdistys voi periä pientä osallistumismaksua järjestämistään tilaisuuksista.

Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena ei ole voiton tai muun välittömän taloudellisen edun hankkiminen siihen osallisille.

 

3 § Jäsenet

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä yhdistyksen toiminnasta kiinnostunut henkilö tai oikeustoimikelpoinen yhteisö, joka hyväksyy yhdistyksen toiminnan tarkoituksen ja säännöt, ja sitoutuu niitä noudattamaan. Jäsenyyden hyväksyy yhdistyksen hallitus.

Yhdistyksen kokous voi hallituksen esityksestä kutsua kunniajäseneksi yhdistyksen toiminnassa erityisesti ansioituneita henkilöitä. Kunniajäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus sekä äänivalta yhdistyksen kokouksissa.

 

4 § Jäsenmaksut

Yhdistyksen jäseniltä perittävien vuotuisten jäsenmaksujen suuruudesta sekä maksuajankohdasta päättää yhdistyksen vuosikokous. Kunniajäseniltä ei peritä jäsenmaksuja.

 

5 § Yhdistyksestä eroaminen tai erottaminen

Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Hallitus voi erottaa jäsenen, jos hän menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella vahingoittaa huomattavasti yhdistystä. Hallitus päättää jäsenen erottamisesta.

 

6 § Yhdistyksen hallitus

Hallitus vastaa yhdistyksen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä, kuten toiminnan ohjauksesta, laskujen hyväksymisestä, varainhoidosta, tiedottamisesta, jäsenluettelon pitämisestä sekä jäsenten tasapuolisesta kohtelusta.

Hallitukseen kuuluu hallituksen toimikaudeksi yhdistyksen sääntömääräisessä vuosikokouksessa valittu puheenjohtaja sekä vähintään kolme (3) ja enintään kahdeksan (8) toimikaudeksi valittua muuta varsinaista jäsentä sekä 0 - 4 varajäsentä. Hallituksen tulee, mikäli mahdollista, edustaa alueellisesti tasapuolisesti yhdistyksen toiminta-aluetta.

Hallituksen toimikausi on kaksi vuotta, kolmen peräkkäisen vuosikokouksen välinen aika.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuolelta sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta. Puheenjohtaja/varapuheenjohtajan on kutsuttava hallitus kokoon, kun hän/he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. 

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään kaksi sen jäsenistä sekä puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ovat läsnä.

Päätökset hallituksen kokouksissa ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Hallituksen kokoukset voidaan tarvittaessa järjestää tietoliikenteen avulla erilaisin välinein, mikäli kaikki hallituksen jäsenet antavat tähän suostumuksensa.

 

7 § Hallituksen tehtävät

Hallituksen tehtävänä on

  1. Suunnitella ja johtaa yhdistyksen toimintaa näiden sääntöjen ja yhdistyksen kokousten päätösten mukaisesti
  2. Edustaa yhdistystä, tehdä aloitteita ja esityksiä yhdistyksen päämäärien saavuttamiseksi
  3. Valvoa, että yhdistyksen taloutta ja omaisuutta hoidetaan huolellisesti
  4. Laatia ehdotus toimintasuunnitelmaksi ja tulo- ja menoarvioehdotus, selostus yhdistyksen taloudellisesta tilasta ja vuosikertomus yhdistyksen toiminnasta sekä päättää vuosittain yhdistyksen tilit
  5. Valmistella yhdistyksen kokouksissa käsiteltävät asiat, kutsua kokoukset koolle sekä panna toimeen kokousten päätökset
  6. Suorittaa yhdistyslain perusteella hallitukselle kuuluvat tehtävät, näissä säännöissä mainitut tehtävät ja yhdistyskokouksen hallitukselle osoittamat tehtävät

 

8 § Yhdistyksen kokoukset

Yhdistys kokoontuu varsinaisiin kokouksiin ja ylimääräisiin kokouksiin.  Yhdistys pitää kalenterivuosittain sääntömääräisesti yhden varsinaisen kokouksen hallituksen määräämänä ajankohtana, kuitenkin vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana, huhtikuun loppuun mennessä.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

    Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kutsu yhdistyksen vuosikokoukseen ja ylimääräisiin kokouksiin toimitetaan jäsenille vähintään viisi (5) päivää ennen kokousta julkaisemalla se paikkakunnalla leviävässä sanomalehdessä TAI yhdistyksen kotisivuilla. Kokouskutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltävät asiat.

    Kokouksessa voidaan käsitellä, mutta ei tehdä päätöksiä muista kuin kokouskutsussa mainituista asioista. Käsiteltävänä olevat asiat päätetään yksinkertaisella äänienemmistöllä, ellei näissä säännöissä toisin määrätä.

    Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni.

    Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty

    1. Se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä
    2. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

     

    9 § Yhdistyksen kokouksissa käsiteltävät asiat

    Yhdistyksen vuosikokouksessa käsiteltävät asiat:

    1. Kokouksen avaus
    2. Kokouksen järjestäytyminen: Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
    3. Esityslistan hyväksyminen kokouksen työjärjestykseksi
    4. Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto
    5. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
    6. Esitetään toimintasuunnitelma, liittymis-, jäsen- ja kannatusmaksun suuruus sekä tulo- ja menoarvio ja päätetään niiden vahvistamisesta
    7. Valitaan hallituksen puheenjohtaja seuraavaksi vuodeksi
    8. Valitaan hallituksen varsinaiset jäsenet sekä varajäsenet seuraavaksi toimikaudeksi (joka 2. vuosi) ja päätetään hallituksen varsinaisten jäsenten ja varajäsenten lukumäärä
    9. Valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja 
    10. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
    11. Kokouksen päättäminen

    Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokoukseen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

       

      10 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

      Yhdistyksen nimenkirjoitusoikeus on yksin hallituksen puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajalla. Lisäksi hallituksella on oikeus antaa erikseen nimenkirjoitusoikeus hallituksen sihteerille tai taloudenhoitajalle.

       

      11 § Toiminta- ja tilikausi

      Yhdistyksen toimintakausi on vuosikokousten välinen aika ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta

       

      12 § Sääntöjen muuttaminen, yhdistyksen purkaminen ja varojen käyttö

      Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

      Yhdistyksen purkautuessa yhdistyksen viimeinen kokous määrää varojen käytöstä, jotka tulee käyttää yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen yhdistyksen toiminta-alueella purkautumisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi tulee varat käyttää samaan tarkoitukseen.

       

      13 § Muuta

      Edellä olevien määräysten lisäksi yhdistyksen toiminnassa noudatetaan voimassa olevan yhdistyslain säännöksiä.